söndag 7 december 2008

jultips nr 3


hemligheten med jul är för mig att få så mycket stämning som möjligt för minsta möjliga besvär så jag är alltid på jakt efter nya fungerande genvägar. under återstoden av året äts här inga torrkakor men till advents- och julkaffet hör sen många år tillbaka en snabb mazarinkaka med känsla av lyx och så den här Lingonpepparkakan, inget vipspande och kladdande och berg av disk utan alla ingredienser rörs bara ihop och hälls över i formen. busenkelt! sen ett par jular tillbaka bakas faktiskt den här kakan av fyraåringen och ingen kunde vara mera stolt, det enda jag behöver göra är stå bredvid och mäta upp ingredienserna som är följande:

3 dl mjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda
2½ dl mjölk
50 g smält smör
2-3 tsk lingonsylt
och that's it, in i ugn på 175 grader i sådär 50 minuter( ja och så minns vi ju smord och bröad form). knappa fem minuters ansträngning och en god kaka och juldoft i hela huset. vill man vara avancerad kan man ju fixa en god glasyr. fyraåringen och jag åt den varm med vaniljglass idag. mmmmm

3 kommentarer:

yllet sa...

mmmmm! lingon gör ju kakorna så saftiga!!

yllet sa...

Bakade en idag! Inte riktigt denna, det skulle vara 2 DL (!!!) lingon i den! Men den var god den med! :)

Anonym sa...

Låter gott, kanske ska testa denna i helgen...?
Håller helt med, genvägar och fusk är lysande inför julen, hur ska man annars hinna njuta?

kram