fredag 7 november 2008

potatis- och rosmarinbröd

jag slår mitt personliga rekord i antal inlägg idag
men lovat är lovat.
det här receptet fick jag av farsans fru Kim så det var med amerikanska mått och ingredienser så här kommer en anpassad översättning.
det är ett lite tidskrävande bröd men med resultat på hand så är det värt det.
brödet bakas på en biga, en sorts fördeg som tydligen används mycket vid italienska bakbord så man får börja med fördegen en dag före brödbaket.
receptet på den här bigan räcker till två satser matbröd, fördegen står sig i kylskåp tre dygn och kan också frysas ner så jag frös ner halva bigasatsen till nästa brödbak.

biga:
6 dl vetemjöl
5-5½ dl vatten
5 g färsk jäst
- görs som en vanlig deg, lös jästen i handvarmt vatten och rör i mjölet. knåda. lägg i bunke och täck med färskfolie. låt jäsa 4-6 h i rumstemperatur eller tills degen nått dubbel storlek. knåda ner och täck igen, ställ i kylen men OBS att den fortsätter jäsa så ta gärna en skål som är större än degen.

till brödbaket behövs:
½:a satsen biga (ja om nån vet den svenska översättningen på biga så får ni gärna hojta till)
5 dl vatten
10-12 g färsk jäst
2-2½ dl potatismos
1 msk olivolja
1½ tsk salt
1/4 tsk svartpeppar (jag använde vitlökspeppar)
2 msk hackad rosmarin
(2-4 msk hackad vitlök)

potatismoset och bigan tas ur kylskåpet en timme före baket, dela bigan i små bitar så den kommer igång snabbare.
lös jästen i fingervarmt vatten. tillsätt kryddor (inte vitlöken), olja och potatismos och hacka ner bigan, rör och låt stå ett par minuter så bigan löser sig bättre och jäsningen kommer igång. tillsätt mjölet tills du har en fin deg.
ta upp på mjölat bord och knåda 10 minuter. vill du använda vitlök så plattar du sen ut degen, strör över vitlöken och rullar sen ihop degen och knådar den lite till.
lägg i en oljad bunke och täck degen med färskfolie.
låt jäsa till dubbel storlek 1-2 h.
dela till 2 större bröd på en plåt, pensla med olja och jäs igen till dubbel storlek.
gräddas mitt i ugn på 200 grader 35-40 min och får sen kallna på galler.

nästa gång testar jag Kims zuccinibröd, ser redan fram emot det. synd bara att maken inte kan smaka...

tillägg: brödet smakade inte lika gott följande dag, tyvärr, det smakade mest frysfack och det hela slutade med att jag slängde bort största delen av brödet när det möglade bort. det här bakar jag inte fler gånger.

2 kommentarer:

Maria sa...

Ser väldigt gott ut, jag har inte ätit frukost ännu, nu kurrar det i magen!!

Anonym sa...

Låter jättegott, något att göra nästa gång man får potatismos över ;)

Hur gick det med handen?? AJ.

Kram