onsdag 9 januari 2008

butiken i mitt badrum

Vi bor i en gammal butik, Mjölk och Kolonialvaror står det med guldbokstäver på glasskylten som en gång hängt i skyltfönstret.
1939 är huset byggt i äkta härlig funkisstil.
Jag råkade trilla över en kopia på de gamla ritningarna när jag städade ur bastun häromdan (ja, eller det som en vacker dag ska bli vår bastu) och de får mig alltid att stanna upp.
Vilket vackert hus. Ett arkitektoniskt mästerverk, "Afärs å bostadsbyggnad" är benämningen på ritningarna. Butiken var på knappa 12 kvadrat och på återstående kvadrat huserade handlaren efter stängningsdags, ingången till bostaden låg på baksidan.

Idag känner man inte igen huset på ritningarna. På -45 byggde man till en övre våning som bröt den rena linjen, i samma veva förlängdes huset med ett par meter på baksidan. Handlaren hade gift sig.
Dödsstöten utdelades på åttiotalet då vägen breddades. Nu händer det att snöplogen skrapar i väggen när den dundrar förbi. Trappan är borta sen länge och dörren igenmurad precis som källarfönstren. Skyltfönstret har blivit förminskat - och bakom det finns idag
vårt badrum.
Vilket antiklimax för en så vacker butiksbyggnad.

3 kommentarer:

Helena sa...

Oj, jösses vilken fart det varit på dig och din blogg! FLERA nya inlägg, roligt! Jag har inte hunnit med något som jag brukar göra de senaste dagarna. Som att tex kika in i mina andra favvobloggar eller svara på kommentarer. Snöade in på bloggdesignen riktigt där ett tag. När det gäller att sätta ner foten så måste jag nog bli lite bättre på det. Jag tyckte det var så roligt så jag satt uppe jättesent varje kväll. Det gjorde att jag blev trött och det roliga försvann lite. Men nu är jag back igen, dock inte i samma takt och mailen får inte fyllas med fler än de 20 som ligger där innan de är färdiga, är ett stressmoment när det bara ökar hela tiden i en takt som jag inte kan beta av dem i, hade inte förutsett att det skulle bli sådan uppsving liksom...

Tack för omtanken :-)

Har upptäckt en rolig sak förresten, min lärare i digital bildbehandlingskursen är en av de två skaparna av Moderskeppet, vet att du skrev om den sidan förut, ger mig helt klart större förväntningar på kursen ;-)

soffie sa...

Å vad roligt med ett så gammalt hus.Det kanske spökar hos dej:O)
Hoppas du och killarna mår bra!!!

fru mju sa...

spöken? njaaa. bara snälla spöken i så fall. och varje vår har vi kråkflygarskola på plåttaket och det låter lite småkusligt om man inte vet varifrån ljudet kommer. ;-)