onsdag 2 juni 2010

grönt guld

det är inte alla som blir till sig i trasorna då årets första nässlor kryper upp i hörnen av trädgården, men den här frun går nässeljakt med jämna mellanrum. de är ju jättebra att använda i mat eller brödbak då de innehåller så mycket vitaminer, mineraler och spårämnen. men bäst tycker jag om dem som gödning, de slår faktiskt det mesta av allt som finns i handeln, och gratis är det också.
plocka nässlor i botten på en hink, det gör inget om det är rötter och annan skit med, häll på vatten så det nästan täcker nässlorna och lägg ett lock på. det behöver inte vara tättslutande men processen går snabbare med ett lock på. låt sen stå i ett soligt hörn av trädgården några dagar. man känner på doften när den bruna sörjan är klar, det doftar gödsel helt enkelt. blanda sen ut med vatten och vattna trädgården.

en hel del användbart fastnade helt klart under de där åren då jag var såld på homeopati och antroposofi..

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag brukade göra gödselvatten på Vallört i släktens sommarstuga- funkar på samma sätt. Och JA, man känner på lukten när det är klart...